Sütőtökös-spenótos rizottó (vegán, gluténmentes)

Hozzávalók:

  • 1 bögre/20 dkg rizottó rizs
  • 15 dkg sütőtök felkockázva
  • 20 dkg friss spenót
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál jó minőségű margarin
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál citromlé
  • opcionális: egy kis darab vegán sajt

Egy kisebb lábasban forralj fel egy liter vizet egy zöldségleveskockával. Ha felforrt, zárd el a lángot, de a lábast hagyd a tűzhelyen.

Egy széles lábasban melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon pirítsd rajta a hagymát 4-5 percig. Adj hozzá egy csipet sót, dobd rá a felkockázott sütőtököt és egy evőkanál margarint. Közepes lángon pirítsd további 3-4 percig, majd add hozzá a rizst. Pirítsd 2-3 percig, majd öntsd rá a fehérbort.

Ha a bor elpárolgott, tegyél a rizsre két merőkanálnyi zöldségalaplevet. Folyamatosan kevergesd, és ha a rizs nagyjából felszívta a folyadékot, merj rá még egy kanállal. Ezt ismételgesd, amíg az összes alaplé el nem fogyott: ez körülbelül 20 percet fog igénybe venni.

Ha kb. az alaplé ¾ része elfogyott, maroknyi adagonként keverd bele a spenótot. Az utolsó merőkanálnyi alaplével együtt adj hozzá egy evőkanál margarint, három evőkanál sörélesztőpelyhet, és ha használsz, akkor egy kis darab vegán sajtot.

Ha még ekkor is úgy érzed, hogy a rizs nem főtt meg eléggé, tehetsz hozzá egy kis vizet is. Érdemes azonban észben tartani, hogy az igazi rizottó al dente, azaz nem olyan puha, ahogyan azt mi, magyarok megszoktuk.

Figyelj arra, hogy a végeredmény egy igen szószos, szinte leveses rizs legyen. A száraz rizottó nem rizottó. Az utolsó adag alaplé/víz hozzáadásakor szinte azonnal el is zárhatod, hogy ne szívja teljesen magába a rizs a folyadékot. Végül keverj hozzá egy teáskanál citromlevet.

Fogyaszd egészséggel!

Forrás: https://prove.hu/sutotokos-spenotos-rizotto-vegan-glutenmentes/

További tippek és receptek