Mentességek jelentése

Mit nevezünk mentességnek?

Minden olyan terméket, alapanyagot, ami valamilyen allergén anyagtól mentes.

Gluténmentes

A 41/2009/EK rendelet értelmében “gluténmentes” megjelölést akkor lehet alkalmazni, ha az élelmiszer glutén tartalma nem több mint 20 mg/kg a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva, míg a „rendkívül kis glutén tartalmú” megjelölésű élelmiszerek glutén tartalma nem lehet több mint 100 mg/kg a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva.

Laktózmentes

Laktózmentes, vagy más néven tejcukormentes egy élelmiszer az európai uniós és nemzeti jogszabályok (19/2004., 1169/2011., 37/2014.) értelmében, ha tejcukor tartalma a 0,1 g / 100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg. Csökkentett laktóz tartalmú egy termék, ha tejcukortartalma 0,2 g / 100g vagy 0,2 g/ 100 cm3 alatt van. Mindkét határértéket úgy érik el, hogy a tejcukrot elbontják már az előállítás során, így a laktózmentes tej szénhidráttartalma változatlan, azaz 5 g/100 g.

Tudtad-e?

A menteshelyek.hu 24 féle kategóriában gyűjt különböző ételérzékenységekhez, mentességekhez, valamint a tudatos életmódhoz köthető vendéglátóegységeket.

Tejfehérjementes

Tejfehérjementes étrend akkor követendő, ha orvos által diagnosztizált tejallergiáról van szó. Az étrend összeállításában dietetikus szakember tanácsát szükséges kérni, hiszen figyelemmel kell lenni a tej és tejtermékek tápanyagtartalmának, mint például a teljes értékű fehérje, kalcium, D- vitamin más forrásokból történő biztosítására A tej és tejtermékek tápanyagtartalma egyetlen élelmiszerrel sem pótolható teljesen, de konyhatechnológiai helyettesítése megvalósítható különböző növényi alapú termékekkel. (MDOSZ, Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 2019. November)
 

Cukormentes

Az FDA (Food and Durg Administration) hivatalos álláspontja szerint cukormentes az élelmiszer, ha 0,5 g-nál kevesebb cukrot tartalmaz. „Hozzáadott cukrot nem tartalmaz” pedig azt jelzi, hogy az ételt/élelmiszert nem ízesíttették kristálycukorral, mézzel, melasszal, fruktóz tartalmú kukoricasziruppal, malátasziruppal vagy cukornádsziruppal.

Paleo

Maga a paleo szó, a paleolit táplálkozás és életmód rövidítése, amely a paleolit korszakra azaz őskorra utal. Az ősember, mint jól tudjuk vadászott, halászott, illetve gyűjtögetett tehát azt ette, amit a természetben megtalált, mint pl.: zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, gyökereket, bogyókat, tojásokat, halat és húst. A paleolit étkezés tehát erre törekszik, hogy ezt a táplálkozást reprodukálja. 

Vegetáriánus

Egy vegetáriánus étrendet követő személy kerüli a húsfogyasztást, azonban bizonyos állati eredetű élelmiszereket tartalmazhat étrendje. Egy vegetáriánus személy nem eszik marha-, csirke-, pulyka-, bárány- és vadhúst, némely vegetáriánus pedig a halfogyasztást is kerüli. Az olyan állati eredetű élelmiszerek, mint tej, tojás és méz esetén megengedőbb a vegetáriánus étrend.