Shakshuka laktóz- és gluténmentesen

Hozzávalók:
🤍 3 ek olívaolaj,
🤍 2 gerezd fokhagyma,
🤍 1 teáskanál római kömény (csapott),
🤍 1 db chili (kicsi),
🤍bors ízlés szerint (frissen őrölt),
🤍 1 nagy db vöröshagyma,
🤍 2 közepes db piros kaliforniai paprika,
🤍 1 db padlizsán (közepes),
🤍 1 közepes db paradicsom,
🤍 60 dkg konzerv paradicsom (2 konzerv, darabolt, hámozott),
🤍 1 kávéskanál harissa paszta,
🤍 1 teáskanál fűszerpaprika (édes),
🤍 só ízlés szerint,
🤍 bors ízlés szerint,
🤍 6 db tojás,
🤍 1 csokor petrezselyem,
🤍 10 dkg kecskesajt.

Elkészítés:
Először a zöldségeket tisztítjuk meg, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit pedig aprítsuk fel.
Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot. Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel utána a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.
Utána jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.
Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről és hagyjuk így pár percig.
Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér. Jó étvágyat hozzá!

További tippek és receptek