Hozzávalók:
Tésztához??
❤️ 20 dkg finomliszt,
❤️ 10 dkg tejmentes margarin,
❤️ 10 dkg cukor,
❤️ 1 evőkanál kukoricakeményítő,
❤️ 1 csipet só,
❤️ 1 dl víz (vagy zabtejszín).
Sütőforma előkészítéséhez??
❤️ 1 ek tejmentes vaj,
❤️ 1 evőkanál finomliszt.
Töltelékhez??
❤️ 5 db alma (nem túl lédús),
❤️ 15 dkg cukor,
❤️ fahéj ízlés szerint (őrölt),
❤️ 5 dkg tejmentes margarin.
Tetejére??
❤️ 2 ek méz.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a még hideg tejmentes margarinnal és a keményítővel. Egy tál közepére halmozzuk és mélyedést készítünk a közepébe. A cukrot, sót elkeverjük a vízzel vagy a zabtejszínnel és a mélyedésbe öntjük. Nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a margarinos liszttel. Ha túl kemény lenne vagy nagyon morzsálódna, és nem állna össze a tésztánk, nyugodtan tehetünk még hozzá vizet. 2 cipót formálunk belőle és fél óráig hideg helyen pihentetjük. Miután letelt az idő egy lisztezett deszkán mindkét cipót vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk az egyik tésztalappal egy kerek tortaformát, majd villával megszurkáljuk.
A megmosott és időközben cikkekre szeletelt almával körben kibéleljük a tésztánkat.
A fahéjas cukorral egyenletesen megszórjuk az almákat. Tejmentes margarindarabkákat szórunk a tetejére és beborítjuk a másik tésztalappal, melynek a közepébe 2 db kb. 5 mm nagyságú lyukat fúrunk. A tetejét megkenjük az olvasztott mézzel, hogy szép fényes és piros legyen.
Előmelegített sütőben 20 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni, és mint a tortát szeleteljük.