Sokan már a lejárat után búcsút intenek az élelmiszereknek, de szerencsére vannak olyanok, amelyeknél általában figyelmen kívül hagyhatjuk a dátumot, és még az ételpazarlás ellen is felléphetünk. 🙌🏻💚

Itt vannak azok az alapanyagok, amikre a szemünk és az orrunk lehet a legjobb útmutató:

👉 Liszt: minél fehérebb annál tovább eláll. Ha nincs avas szaga vagy darabos állaga, akkor a legtöbbször használhatod a lejárati dátumon túl.
👉 Konzerv: szinte „örökké” elállnak, de figyelj az állagukra és a csomagolásra. Ha rozsdás vagy púpos a konzerv, vagy kellemetlen szaga van, ideje megszabadulni tőle.
👉 Olajok: ne csak a dátum alapján ítélj, hanem az állag és az illat alapján is. A szappanos vagy halas szag utal a romlottságára.
👉 Tojás: ne csak a dobozra nyomott dátum alapján mérlegelj, végezd el a vízben lebegős tesztet, vagy egyszerűen törj fel egyet és szagold meg.

További tippek és receptek