Kökényleves grillázsmorzsával, tejszínhabbal

Hozzávalók:

?2,5 kg kökény

? 6 db egész szegfűszeg

? 1 db egész fahéj

? ízlés szerint cukor

? 2 csomag vaníliás cukor

Grillázshoz:

? 1 csomag csemegemix (natúr)

? 5 ek cukor

Tejszínhabhoz:

? 250 ml 30 % habtejszín

? 1 csomag habfixáló

? 2 ek porcukor

Alaposan átmossuk, majd annyi vízzel engedjük fel, ami ellepi. A szegfűszeget teatojásba tesszük, a leveshez adjuk a fahéjjal. Addig főzzük, míg lejön a héj, és összeesik a húsa, a leve elszíneződik. Kóstolás után annyi cukrot teszünk bele, ami mellett még lehet érezni a kökény egyedi ízét. Krumplinyomóval meglazítjuk, majd tésztaszűrőn átpasszírozzuk, majd a húsát is átnyomkodjuk. Újabb kóstolás következik, hozzáadjuk a vaníliás cukrot.Elkezdjük közben a grillázs elkészítését. Cukrot olvasztunk, karamellizálunk. Fogvájót szúrunk a dióba, mogyoróba (dísz lesz belőle). Konyharuhába csomagoljuk a magvakat, klopfolóval aprítjuk. Sütőfólián szétterítjük a feldarabolt magokat és a karamellt ráöntjük.Tejszínhez porcukrot szitálunk, amit kemény habbá felverünk. A fixált, felvert habot habzsákba tesszük és már tálalhatunk is.

További tippek és receptek