Csirkecurry glutén-, laktóz- és tojásmentesen

Hozzávalók:
🔹 1 ek koriandermag (őrölt),
🔹 1 tk őrölt fűszerkömény,
🔹 1 tk kurkuma,
🔹 1 tk római kömény (őrölt),
🔹 1 tk fahéj (őrölt),
🔹 1 tk bors (őrölt),
🔹 1 tk mustármag (őrölt),
🔹 1 tk szegfűszeg (őrölt),
🔹 1 tk gyömbérpor,
🔹 1 nagy fej fehér hagyma (péppé darálva),
🔹 4 gerezd fokhagyma (finomra reszelve),
🔹 3 ek olívaolaj,
🔹 1 hüvelykujjnyi gyömbér (finomra reszelve),
🔹 3 dl csirke alaplé,
🔹 3 dl paradicsomlé,
🔹 1 kg csirkemellfilé (kockára vágva),
🔹 2 dl kókusztej (sűrű, zsíros),
🔹 só ízlés szerint,
🔹 koriander ízlés szerint (tálaláshoz),
🔹 1 bögre rizs (párolt).

Elkészítés:
Melegítsünk olívaolajat egy nagy (öntött vas) serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és pirítsuk körülbelül 3-4 percig.
Adjuk hozzá a fűszereket is, és pirítsuk pár másodpercig, amíg kellően aromás-illatos nem lesz az egész.
Borítsuk hozzá a kockára vágott csirkemellet, és jól forgassuk össze a fűszeres-hagymás péppel. Pirítsuk tovább kb. 4-5 percig.
Öntsük fel a paradicsomlével és a csirkealaplével. Fűszerezzük sóval és/vagy Cayenne borssal (ha szeretnénk, hogy kicsit csípjen.)
Forraljuk fel lassú tűzön, majd mérsékeljük a hőt közepesen alacsonyra, fedjük le a serpenyőt, és pároljuk, amíg a csirke meg nem fő, időnként megkeverve, körülbelül 8-12 percig.
A főzés utolsó perceiben keverjük hozzá a (szobahőmérsékletű) kókusztejet. Ezzel már ne nagyon főzzük, csak hagyjuk egyet rottyanni. Ha a szósz esetleg nagyon besűrűsödik, kevés csirkealaplével hígíthatjuk.

További tippek és receptek