Aszalt gyümölcs házilag

Ne vedd meg drágán az aszalt gyümölcsöket, készítsd el inkább otthon! Az idő már kedvez az aszalásnak. Ezzel a módszerrel a gyümölcsök tartósítószer nélkül is sokáig elállnak.

Hozzávalók:
? 4 kg gyümölcs.

Elkészítés:
Törölgesd át, de ne mosd meg a gyümölcsöket. A nagyobbakat vágd fel azonos méretű, vékony szeletekre. Rendezd a gyümölcsöket egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálcára. Érdemes letakarni gézlappal vagy tüllel, hogy ne menjenek rá bogarak. Rakd napos, száraz helyre és szárítsd kettő-négy napig. Ha a gyümölcs nyomásra nem ereszt levet, akkor el is elkészült.
Ha nincs tartósan napsütéses, meleg idő, amikor hozzáfogsz az aszaláshoz, a gyümölcsöket sütőbe is teheted. Szárítsd 50-70 fokon hat-nyolc órán át, közben az ajtót nyisd meg résnyire, hogy a gőz távozni tudjon. A kész aszalványokat rakd dobozba, és tárold száraz, hűvös helyen.

További tippek és receptek