Hozzávalók (18cm-es formához):
20 g gluténmentes zabpehely
50 g puffasztott rizs
5 ek olvasztott kókuszzsír
2 ek rizstej vagy más növényi tej
2 ek karobpor
ízlés szerint édesítőszerMákos réteg:
40 g darált mák
4 ek púpos Gluténmentes keményítő
50 g Liga margarin
250 ml rizstej vagy más növényi tej
ízlés szerint édesítő
Füge réteg:
2 db érett füge
ízlés szerint édesítő
2 dl víz
1 tk agar-agar
A natúr puffasztott rizst egy zacskóba rakjuk és hús klopfoló segítségével összedolgozzuk. Egy tálba rakjuk, hozzáadjuk száraz összetevőket, majd összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt, a tejet és kézzel összedolgozzuk. Egy sütőpapírral kibéleljük a tortaforma alját és oldalát. A forma aljába egyenletesen elosztjuk a keveréket. Hűtőbe rakjuk.Elkészítjük a mákos réteget. A mákot elkeverjük az édesítővel és a keményítővel. Hozzáöntjük a tejet és sűrűre főzzük. Puding állagot kapunk. Lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a vajat és alaposan elkeverjük. A megdermedt puffasztott rizs alapon egyenletesen eloszlatjuk. 30 percre berakjuk a hűtőbe hűlni.Ha lehűlt a mákos réteg, elkészítjük a fügés réteget. A fügéket megmossuk és egyenlő vastag szeletekre vágjuk (kb. kb. 2-3mm). Fél dl hideg vízben az agar-agart csomómentesre keverjük. A maradék vízben elkeverjük az édesítőt, belerakjuk a füge szeleteket és felforraljuk a vizet. A forrásban lévő vízhez adjuk az előzőleg feloldott agar-agart és 1 percig forraljuk. A mákos réteg tetejére öntjük. 3 órára hűtőbe rakjuk. Szeleteljük és találhatjuk is.