Sült krumpli vegán sajtszósszal ?

Hozzávalók:

A sajtszószhoz: 200 g natúr kesudió, forralt víz az áztatáshoz, 30 ml citromlé, 400 ml víz, 25 g sörélesztőpehely, 1 csipet füstölt paprika, 1 tk sriracha szósz, 1/2 tk fokhagymapor, 1/2 tk vöröshagymapor, 1 tk só, bors.

A sült krumplihoz: 1 kg apró szemű krumpli, olaj, só, bors, 1 csokor friss petrezselyem.

A vegán sajtszószhoz a kesudiót leforrázzuk annyi vízzel, amennyi ellepi, és hagyjuk állni addig, amíg ki nem hűl teljesen, de legalább fél órát. Leszűrjük, és a többi hozzávalóval egy turmixgépben krémesítjük. Hidegen is jó, de ha meleg szószt szeretnénk, egy gyorsforralóba öntjük, és lassan felmelegítjük egy spatulával kavargatva, amíg fel nem forr.

A krumplit megmossuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk (ha ekkora alapból, akkor nem kell darabolni). Sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és egy tepsire rakjuk. Egy kis tálkával vagy pohárral minden darabot megnyomunk felülről úgy, hogy kicsit megroppanjon de ne essen szét teljesen. Meglocsoljuk egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, és 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Ezután kivesszük, megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk a másik oldalát is, és visszarakjuk még 10 percre. 

Ha megsült kivesszük, és megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel. A szósszal tálaljuk.

Forrás: https://streetkitchen.hu/green-kitchen/vegan/sult-krumpli-vegan-sajtszosszal/

További tippek és receptek