Gluténmentes kukorica-krémleves

Hozzávalók:
kukorica sütése👇🏻
💛 60 dkg csemegekukorica,
💛 1 tk cayenne bors,
💛 só ízlés szerint,
💛 4 ek olívaolaj,
💛 1 db vöröshagyma,
💛 0.5 db lilahagyma,
💛 4 gerezd fokhagyma,
💛 1 db jalapeño,
💛 5 dkg konzerv paradicsom (1-2 ek.),
💛 1 teáskanál római kömény,
💛 bors ízlés szerint,
💛 5 dl alaplé,
💛 1 teáskanál chiliszósz (elhagyható),
💛 2 dl habtejszín,
💛 7 dkg cheddar sajt,
💛 7 dkg cheddar sajt (Monterey Jack sajt, ha kapunk),
színes salsa👇🏻
💛 75 g csemegekukorica (a leveshez sütöttből tesszük félre),
💛 0.5 db lilahagyma,
💛 8 db koktélparadicsom,
💛 2 ek jalapeño,
💛 1 csokor petrezselyem (vagy koriander),
💛 1 lime-ból nyert limelé,
💛 só ízlés szerint,
💛 bors ízlés szerint.
Elkészítés:
Ha konzervkukoricát használunk, leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük, ha frisset, akkor készre főzzük, és levágjuk a szemeket a csőről.
A kukoricaszemeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk 2 ek. olívaolajjal, megszórjuk cayenne paprikával és sózzuk. Alaposan összeforgatjuk az egészet, hogy a szemeket egyenletesen vonja be az ízesítés, majd 200 fokra előmelegített, grillfokozatra kapcsolt sütőbe tesszük 15-20 percre, amíg szépen megpirulnak. A lila hagymát, a jalapenót és a koktélparadicsomokat felaprítjuk. Apróra vágjuk a petrezselymet is. Az aprított zöldségeket egy tálba tesszük, hozzáadunk egy marékkal a pirított kukoricából is. Sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk egy lime levével, és az egészet alaposan összeforgatjuk. A háromféle hagymát és a jalapenót felaprítjuk, majd a másik 2 evőkanál olajon megdinszteljük. Megszórjuk ízlés szerint köménnyel és frissen őrölt borssal, majd hozzáadunk két evőkanál aprított paradicsomot (nekem éppen volt bontva a hűtőben konzerv, de két friss koktélparadicsom is megteszi). A zöldségeket picit odapirítjuk, majd amint elkészült, hozzáadjuk a pirított kukoricát – egy maroknyi kivételével, amit a salsába tettünk. Az egészet megöntözzük fél liter alaplével, és 10 percet főzzük lefedve.
Ízlés- és tűréshatár szerint öntünk hozzá chiliszószt, illetve utánasózunk, ha szükséges (ugye a kukoricát sóztuk, a levest még nem). Hozzáöntjük a tejszínt, és alaposan elkeverjük. Ezután fogjuk az egészet, és kézi botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük, amennyire csak tudjuk. A krémesre mixelt levest visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a kétféle reszelt sajtot. Időnként megkeverve így főzzük még 5 percet, amíg a sajt szépen elolvad benne. A színes salsával, frissen aprított korianderrel vagy petrezselyemmel, valamint tortillachipsszel tálaljuk.

További tippek és receptek