Glutén- és laktózmentes teriyaki padlizsán 🍆

Hozzávalók:
💜 2 db padlizsán,
💜 150 ml szójaszósz,
💜 75 ml mirin (rizsbor),
💜 2 ek rizsecet,
💜 3 ek nádcukor,
💜 1 hüvelykujjnyi gyömbér,
💜 5 gerezd fokhagyma,
💜 só ízlés szerint,
💜 0.5 ek étkezési keményítő,
💜 4 ek mandulapehely (pirított),
💜 5 db újhagyma,
💜 1 db lime,
💜 1 csokor koriander.

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, felkockázzuk és félretesszük.
Egy tálkában összekeverjük a pác hozzávalóit (szójaszósz, rizsbor, rizsecet, nádcukor, gyömbér, fokhagyma), majd a padlizsánra öntjük és alaposan elkeverjük. Legalább 30 percet hagyjuk pácolódni, közben át-átforgatva párszor, hogy a padlizsándarabokat egységesen bevonja a szósz.
A sütésre kész, bepácolt padlizsánról leöntjük a páclevet egy kis nyeles forralóba. A padlizsánkockákat aztán sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, szükség szerint még megsózzuk (ez a szójaszósz sósságától is függ) és 225 fokos sütőbe tesszük 20-25 percre. Közben a lábasban lévő pácléhez keverünk egy kevés keményítőt, majd folyamatos kevergetés mellett felforraljuk és besűrítjük.
A kész padlizsánt rizzsel kínáljuk. Rákanalazzuk a besűrített szószt, majd megszórjuk aprított újhagymával, korianderrel, valamint pirított mandulapehellyel és ráfacsarjuk egy-egy gerezd lime levét is.

További tippek és receptek