Édes-savanyú tofu🌱

Hozzávalók:
👉 1 evőkanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari
👉 2 csomag (400 gramm) natúr tofu
👉 3 evőkanál (23 gramm) étkezési keményítő
👉 4 evőkanál (60 ml) semleges ízű olaj
👉 2 gerezd zúzott fokhagyma
👉 fél teáskanál reszelt gyömbér
👉 4 evőkanál (60 ml) agávé szirup
👉 4 evőkanál (60 ml) ketchup vagy édes chiliszósz
👉 1 evőkanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari
👉 1 narancs leve vagy dobozos narancslé (75 ml)
👉 3 evőkanál (45 ml) fehérborecet vagy rizsecet (ha más nincs, 10%-os ételecet)
👉 1 evőkanál étkezési keményítő
👉 ízlés szerint chilipehely

Elkészítés:
A szósz elkészítéséhez egy evőkanál étkezési keményítőt teszünk egy pohárba, és először egy kevés narancslével csomómentesre keverjük, majd a fokhagymán és a gyömbéren kívül az összes többi összetevőt hozzákeverjük, és félretesszük. A tofut kb. másfél cm-es kockákra vágjuk, majd egy nagy tálba helyezzük, meglocsoljuk egy evőkanál szójaszósszal, és alaposan összekeverjük. Egy sűrű lyukú szűrő segítségével több részletben a tofura szitáljuk a három evőkanál étkezési keményítőt. Egy nagy serpenyőben felhevítünk négy evőkanál olajat, és hozzáadjuk a tofut, majd közepesen magas lángon, sűrűn forgatva 5-7 percig sütjük. A serpenyőben maradt olajon, alacsony lángon megpirítjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért, majd hozzáadjuk az első lépésben összekevert szószt, és közepesen magas lángon kevergetjük addig, amíg be nem sűrűsödik. Elzárjuk, és ha már nem forró, de még meleg, akkor beleforgatjuk a tofut.
Az édes-savanyú tofut tálalhatjuk rizzsel, szójaszósszal pirított tésztával vagy rizstésztával is.😋🌱

További tippek és receptek