Hozzávalók:
besamelmártáshoz??
▪️ 2 ek vaj,
▪️ 2 púpozott ek finomliszt,
▪️ 3 dl tej,
▪️ szerecsendió ízlés szerint,
▪️ só ízlés szerint,
▪️ bors ízlés szerint,
▪️ 50 g parmezán sajt (opciónális),
töltelékhez??
▪️ 100 g ecetes torma (reszelt csemege, enyhén csípős),
▪️ 5 db csemegeuborka,
▪️ 2 ek majonéz,
▪️ 50 g krémsajt,
▪️ 2 ek tejföl,
▪️ só ízlés szerint,
▪️ 5 g zselatin (+ 3 ek víz),
▪️ 0.5 dl habtejszín,
▪️ 70 g parmezán sajt,
▪️ 400 g sonka.
Elkészítés
A besamelhez vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel és sűrű krémet főzünk belőle. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele szerecsendiót és parmezán sajtot.
Hagyjuk teljesen kihűlni. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A parmezánt lereszeljük és a csemegeuborkákat finomra aprítjuk.
A besamelt egy tálba kanalazzuk, hozzáadjuk a tormát, az uborkát, a majonézt, a tejfölt és a krémsajtot. Sózzuk, borsozzuk.
A zselatint elkeverjük a hideg vízzel, majd hagyjuk megduzzadni. Hozzákeverjük a tejszínt és mikróban pár másodperc alatt felmelegítjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzákeverünk egy-két evőkanállal a krémből, végül hozzáadjuk az egészhezés elkeverjük vele alaposan, nehogy csomós legyen. A krémet hűtőbe tesszük, ami 15-20 perc alatt kellően megdermed és tölthetjük is csillagcsöves habzsákba.
Nyomkodjunk a krémből a sonkák egyik végébe (egyesével, egy kb. mutatóujjnyi adagot), majd csavarjuk fel őket és kész is!
Kenjük meg egy kevés megmaradt krémmel a tekercsek mindkét végét és forgassuk reszelt parmezánba.
Díszíthetjük a maradék krémből kinyomkodott kis halmokkal, csírákkal, apró fürjtojásokkal. Főtt vagy töltött tojásokkal és friss zöldségekkel tálaljuk.