Az utóbbi néhány évben a magyar gyümölcsök kínálatában is megjelent a kopasz barackba oltott ringlóra emlékeztető datolyaszilva. A khakiként ismert gyümölcs ebben a téli időszakban üde színfoltja lehet a konyhánknak, és lágy ízével az egész családot leveheti a lábáról.Általában nyersen fogyasztják. Ilyenkor meghámozzák, vagy a félbevágott gyümölcs héjából kikanalazzák az érett gyümölcshúst. A datolyaszilva jó ízesítője a tej alapú desszerteknek. Különféle túrós, tejszínes alapokon nyugvó krémekben nagyon finom, egy kevés reszelt citromhéj hozza ki igazán a benne rejlő aromákat. Lekvárt és chutneyt is készítenek belőle, édeskés íze és állaga miatt a fűszeres mártásoknak remek alapot ad. Az ételeken kívül az italokhoz is jó a datolyaszilva. A különféle tej alapú turmixokon kívül, a mostanság igen divatos smoothie-khoz is jó alapanyag ez a gyümölcs, sőt a különféle koktélokhoz is használható mind a friss gyümölcs, mind a belőle készített szirup. Ázsiában nagy hagyománya van a szárított datolyaszilva fogyasztásának, bort és likőrt is állítanak elő belőle, sőt még pótkávét is készítenek az Izraelben nemesített fajta magjából.