Hozzávalók: 5 dkg levendula virág, 1 l víz, 40 dkg xilit vagy nyírfacukor, 3 db citrom, 1 tk citromsav, 1 tk szódabirkarbóna.
A levendula csokrunkról leszedegetjük a virágokat, amihez 1 bögrére lesz szükségünk. Egy lábasban feltesszük a vizet forrni, majd ha felforrt, hozzáadjuk a nyírfacukrot és megvárjuk míg elolvad. Ekkor beleöntjük a levendula virágot, hozzáadjuk a citromok levét és a szódabikarbónát, illetve a citromsavat is. Félretesszük, lefedjük, és hagyjuk pihenni egy éjszakát. Másnap leszűrjük, felforraljuk, és még forrón, tiszta, sterilizált üvegekbe töltjük. Jól lezárva száraz dunsztba tesszük. (Takarókkal bebugyoláljuk, így nagyon lassan hűl ki. Saját hőjével is sterilizáljuk, ami segít hosszan megőrizni a minőségét.) Jól behűtött citromos vízzel, igazi frissítő!