Hozzávalók:
A dresszinghez: 200 ml 100%-os narancslé, 200 ml olaj, 1/2 db lime leve.
A salátához: 1 csokor spárga, 1/2 db jégsaláta, 100 g rukkola, 100 g eper, 1/2 szál kígyóuborka, 100 g feta sajt, 0,25 db gránátalma, 20 g szeletelt mandula, 6 szelet erdei vagy bármilyen más füstölt sonka.
Az epres spárgasaláta dresszingjéhez a narancslevet a felére visszaforraljuk. Míg redukálódik a narancslé, elkészítjük a salátát.
A spárga aljából kb. 3 cm-t levágunk, majd a megmaradt spárgát megpucoljuk, elfelezzük, és bő, enyhén sós vízbe dobjuk 2-3 percre, majd leszűrjük, és jeges vízbe tesszük.
A jégsalátát kisebb darabokra vágjuk, és a rukkolával együtt egy salátástálba tesszük. Az epret felszeleteljük – kb. 10 szép szeletet tegyünk félre a tálaláshoz –, az uborkát negyed karikákra, a spárga alsó felét 0,5 cm-es karikákra vágjuk, és ezeket is a tálba tesszük. Az egészet összekeverjük, majd a tetejére rakjuk a korábban félretett eperszeleteket.
A megmaradt spárgafejeket hosszában elfelezzük, és ezt is a saláta tetejére tesszük. Rámorzsoljuk a feta sajtot, hozzáadjuk a gránátalmából kiszedett magokat, megszórjuk a serpenyőben lepirított szeletelt mandulával, végül a sonkaszeleteket is ráhelyezzük.
A dresszinghez a narancslevet egy turmixgépbe tesszük, és lassan hozzácsorgatjuk az olajat. Amikor elkészült, belenyomjuk a lime levét.
Az epres spárgasaláta tálalásánál meglocsoljuk a salátát a dresszinggel, és már élvezhetjük is ennek a tavaszi ételnek az ízkombinációját – bűntudat nélkül.
Forrás: https://streetkitchen.hu/green-kitchen/epres-spargasalata-sonkaval/