Mi is az a FODMAP? 🤔

👉 A 2000-es évek elején ausztrál orvos kutatók kifejlesztettek egy olyan étrendet, amely a vizsgálatok alapján hatékonyan és bizonyítottan képes lehet csökkenteni egyes emésztőrendszeri megbetegedések kellemetlen tüneteit.

👉 Az étrend alapja az, hogy a betegeknek kerülniük kell a rosszul felszívódó, rövid láncú szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket. Ezen szénhidrátok angol nevének rövidítéséből adódik a FODMAP mozaikszó: Fermentálható Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliolok, vagyis cukoralkoholok.

👉 Magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek például: búza, árpa, rozs, ezek lisztjeiből előállított kenyérfélék, pékáruk, gabonapelyhek, tésztafélék, sütemények, tejtermékek, vöröshagyma, fokhagyma, káposzta, kukorica, karfiol, gomba, alma, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack, körte, füge, datolya, aszalványok, hüvelyesek, méz, fruktóz, xilit, mannitol.

Te hallottál már a FODMAP-ról? 😉

További tippek és receptek