A következőkre lesz szükséged hozzá. ✔
✌️ Tiszta befőttesüveg, vagy csatosüveg, jól záródó kupakkal. A méretet igazítsd a fermentálni kívánt zöldség mennyiségéhez.
✌️ Hibátlan zöldség. A hibás részeket távolítsd el, majd mosd meg a zöldségeket.
✌️ Jódmentes só – ez azért fontos, mert a jód a hasznos baktériumokat is megölné, így nem indulna be a fermentálódás. A parajdi sópéldául tökéletes választás.
✌️ Fűszerek: a hagyományosabb ízvilághoz egész bors, babérlevél, fokhagyma kerülhet bele, de kísérlezető kedvűek adhatnak hozzá bármilyen szárított fűszert, vagy friss fűszernövényt.
✌️ Egy mélytányér vagy tálca a befőttesüveg alá, hogy az esetleges időközben kibuggyanó folyadékot felfogja. A leszorításhoz egy kistányér, jól megmosott kő, vagy 1-2 egész sárgarépa. Van, aki vízzel töltött kisebb befőttesüveget, vagy még egy edényt használ erre a célra.
Ti fermentáltatok már? 😊