Hozzávalók:
?? 150 g dió,
?? 3 ek cukor,
?? 250 g tortabevonó (fehér),
?? 3 db lapzselatin (színtelen),
?? 400 g tehéntúró,
?? 2 csomag vaníliás cukor,
?? 1 tk fahéj,
?? 450 g habtejszín.
Elkészítés:
A diót durvára vágjuk, majd egy serpenyőben (zsiradék hozzáadása nélkül) megpirítjuk. Megszórjuk a cukorral, és hagyjuk karamellizálódni. A diós-karamellt sütőpapírra borítjuk, elsimítjuk, és hagyjuk hűlni.
A tortabevonót durvára vágjuk, gőzfürdőben felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A túrót a vaníliás cukorral és a fahéjjal simára kavarjuk. A zselatint kinyomkodjuk, felolvasztjuk, és hozzákeverjük a túrót.
A tejszínt kemény habbá verjük. 3 evőkanál tejszínt a langyos tortabevonóhoz keverünk, majd hozzákeverjük a túrókrémet, és a legvégén a maradék kemény habbá vert tejszínt. A karamelles-diót durvára tördeljük, 1/3-at félretesszük, a többit a moussehoz keverjük. A mousset desszertes poharakba osztjuk, majd legalább 6 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk a maradék karamelles-dióval.