Tavaszi spárgasaláta snidlinges-pisztáciás ricottakrémmel gluténmentesen

Hozzávalók:
? 400 g zöldspárga,
? 12 db fürjtojás,
? 6 db retek,
? 100 g pisztácia,
? 100 g ricotta,
? 25 g parmezánsajt,
? 50 ml olívaolaj,
? 1 gerezd fokhagyma,
? 2 csokor snidling,
? 1 db citrom,
? 2 csepp fehér balzsamecet (opcionális),
? só ízlés szerint,
? fekete bors ízlés szerint,
? 6 db orgonavirág.

Elkészítés:
Kezdjük a krém elkészítésével! Tegyük a ricottát, a pisztáciát, a snidlinget, a parmezánt, a fokhagymát, az olívaolajat, a citromlevet, egy kevés sót és a fekete borsot a turmixgépünkbe, majd dolgozzuk össze az alapanyagokat kenhetően krémesre. A snidlingtől és a pisztáciától élénkzöld színű kencét kell, hogy kapjunk.
Forraljunk fel egy főzőedénybe vizet egy kevés sóval. Amíg melegszik a víz, mossuk meg, majd karikázzuk fel a retket, vágjuk finomra a maradék snidlinget.
Tegyük a forrásban lévő, enyhén sós vízbe a spárgát, majd közepes hőfokon blansírozzuk maximum 5 percig. Ezután tegyük át jeges vízbe pár perce, majd a hideg vizes fürdőből kivéve hagyjuk őket szobahőmérsékleten megszáradni.
Melegítsünk vizet a tojásfőzéshez, majd a forrásba lévő vízbe óvatosan tegyük bele a fürjtojásokat, majd mindössze 1,5-2 percig főzzük őket. Ekkor a fürjtojások belseje még enyhén folyós sárgáját, de már szilárd, megfőtt fehérjeállagot rejt. A főzési idő lejárta után tegyük át őket is a jeges fürdőbe, majd pár perc eltelte után nagyon óvatosan pucoljuk meg őket.
Jöhet a tálalás! Vegyük a lapostányérokat, majd kenjük meg őket maximum két evőkanál ricottakrémmel. A krémre óvatosan helyezzünk rá nagyjából 6 szál spárgát, a retekszeleteket, a félbevágott fürjtojásokat, majd szórjuk meg a maradék snidlinggel, sópehellyel, frissen őrölt fekete borssal, és díszítsük orgonaszirmokkal.
Végezetül pirítsunk mellé friss bagettkarikákat, locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal vagy fehér balzsamecettel.
Kenjük meg a bagettszeleteket a frissítő ricottakrémmel, és fogyasszuk mellé a blansírozott spárgát, folyós fürjtojást és a ropogós retekszeleteket.

További tippek és receptek