Vegán rozmaringos-olívás focaccia 😌

Hozzávalók:
👌 250 g BL 80-as kenyérliszt
👌 250 g 00-s pizzaliszt
👌 400 g víz
👌 150 g aktív kovász
👌 13 g só
👌 80 ml olívaolaj
a tetejére:
👌 30 ml olívaolaj
👌 1 ág rozmaring
👌 50 g magozott zöld olívabogyó
👌 50 g magozott fekete olívabogyó
👌 1 tk nagy szemű só

Elkészítés:
A liszteket és a vizet egy dagasztógép üstjébe mérjük, 1 percig alacsony fokozaton keverjük, majd 30 percig pihentetjük. Ezután 5 percig közepes fokozaton dagasztjuk, majd hozzáadjuk a kovászt, további 5 percet dagasztjuk, majd a sót is belerakjuk és 1 perc alatt azt is beledolgozzuk. Az olívaolajból 60 ml-t egy zárható dobozba öntünk és ebbe szedjük a kidagasztott tésztát. Fél óra elteltével enyhén beolajozott pultra borítjuk és lamináljuk. Ezután még 4 órán keresztül kelesztjük szobahőmérsékleten, közben 30 percenként meghajtogatjuk.
A tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kikenjük a maradék olívaolajjal, elegyengetjük benne a tésztát, lefóliázzuk, és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap meglocsoljuk olívaolajjal, és az ujjbegyeinkkel kicsit megnyomkodjuk a tésztát. Megszórjuk a rozmaring levelekkel, a kétféle olívabogyóval és a nagy szemű sóval, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc alatt készre sütjük. 😍

További tippek és receptek