Hozzávalók:
a karalábépüréhez:
✔️ 400 g karalábé
✔️ 1 ek étolaj
✔️ 4 gerezd fokhagyma
✔️ 800 ml zöldség alaplé vagy víz
a rizottóhoz:
✔️ 2 fej salottahagyma
✔️ 50 ml olívaolaj
✔️ 200 g rizottó rizs
✔️ 50 ml száraz fehérbor
✔️ 2 tk só
✔️ 150 ml kókuszkrém
✔️ ½ csokor kapor
✔️ 2 ek tökmag
✔️ 1 ek tökmagolaj
✔️ ½ db citrom
Elkészítés:
A karalábét megtisztítjuk, 1 cm-es kockákra vágjuk, majd egy kisebb lábasban megpirítjuk az olajon a fokhagymát és a karalábé kockákat. Ha szép aranybarnára sültek, felöntjük az alaplével és puhára főzzük. A karalábé kockákból 2 evőkanállal félreteszünk a tálaláshoz, a többit pedig botmixerrel pürésítjük. Ez fogja adni a rizottónk krémességét.
A salottahagymát apró kockákra vágjuk és egy lábasban épphogy megfuttatjuk az olívaolajon, hozzáadjuk a rizottó rizst, ezzel is kissé átmelegítjük és felöntjük a fehérborral. Kiforraljuk az alkoholt, majd közepes lángon apránként hozzáadagoljuk a karalábés főzőlevet, mindig csak annyit, hogy éppen ellepje, közben sózzuk. Mikor al dentére főtt a rizs, hozzáadjuk a karalábépürét és a kókuszkrémet, és még 2 percig főzzük. Ha kell, sóval utóízesítjük. Hozzákeverjük a felaprított kaprot is és 5 percet pihentetjük.
Ezalatt egy száraz serpenyőben megpirítjuk a tökmagot és már neki is állhatunk a tálalásnak. Egy tányérba elterítjük a rizottót, majd ráhalmozzuk az előfőzött karalábé kockákat és a tökmagot. Meglocsoljuk a tökmagolajjal, kaporlevelekkel díszítjük, frissítésként pedig egy cikk citromot is ráfacsarhatunk a tetejére. 👌