Gluténmentes joghurtos-pisztáciás baklava 😋

Hozzávalók:
✔️ 1 csomag gluténmentes réteslap
✔️ 200 g vaj
a sziruphoz:
✔️ 280 ml víz
✔️ 250 g cukor
✔️ 1 rúd fahéj
✔️ 100 g méz
✔️ ½ db citrom facsart leve
a töltelékhez:
✔️ 100 ml natúr joghurt
✔️ 1 ek méz
✔️ 1 db citrom reszelt héja
✔️ 150 g dió
✔️ 250 g zöld pisztácia
✔️ 120 g cukor

Elkészítés:
A szirup hozzávalóit egy edényben kb. 10 perc alatt összefőzzük. A diót és a pisztáciát ledaráljuk és elkeverjük a cukorral. A joghurtot a mézzel és a citromhéjjal szintén elkeverjük. A kiválasztott tepsi méretével megegyező méretű lapokat vágunk a gluténmentes réteslapokból. A vajat felolvasztjuk, és először kikenjük a tepsit vele. Mehet bele egy réteslap, majd azt is alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Ezt még összesen 8-szor megismételjük. Ha az alsó 9 lappal megvagyunk, óvatosan megkenjük a joghurtos kencével, majd mehet rá a magos keverék. Ekkor ismét egy réteslappal kezdünk, alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és ezt még nyolcszor ismételjük meg. Az utolsó réteget is alaposan megkenjük vajjal, majd egy késsel a tepsi aljáig bevágjuk a baklavát, előre kialakítva ezzel a helyes kis kockákat. A maradék olvasztott vajjal alaposan meglocsoljuk a tetejét, és irány is a 180 fokra előmelegített sütő. 35 – 40 perc alatt aranybarnára sül. Kivesszük, és azon melegében alaposan megöntözzük a cukorsziruppal. Jó étvágyat kívánunk! ☺️

További tippek és receptek