5 hasznos tudnivaló a hajdináról 💡

✔️ A hajdinában nem található káros anyag, viszont számos tápanyagot tartalmaz, mint például kiváló minőségű fehérjéket. Ebből kifolyólag szuper húspótló, így a vegetáriánusok és a vegánok előszeretettel fogyasztják.

✔️ A hajdina aktív anyaga a chiro-inositol nevű vegyület, aminek köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztása ajánlott cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők számára.

✔️ Ezeken kívül csökkenti a vérnyomást, amit a rutin nevű ásványi anyagnak köszönhetünk, megelőzi a visszereket, szabályozza a koleszterinszintet és védi a májat.

✔️ A csíráztatott hajdinának nagyon magas a vas-, a magnézium- és a cinktartalma, sokkal könnyebben emészthetőek a fehérjéi, továbbá a bélrendszert is tisztítja, így hasmenés esetén is érdemes fogyasztani.

✔️ A hajdina gluténmentes, amiből kifolyólag lektint sem tartalmaz. Utóbbi egy olyan fehérje, ami a véráramba kerülve összekapcsolódik a vörösvérsejtekkel, aminek következtében sűrűbb lesz a vérünk állaga.

További tippek és receptek