10 érdekesség a paradicsomról ?

  1. Sokan úgy gondolják, hogy a paradicsom egy zöldség, holott ez nem igaz! A paradicsom bizony gyümölcs, amely körülbelül 500 éve került el hazánk területére.
  2. A paradicsomban sok C-vitamin található meg, egészen pontosan 100 gramm, 25-40 mg-ot tartalmaz. Jó tudni ezzel kapcsolatban, hogy minél kisebb egy paradicsom, annál magasabb a vitamintartalma. A C-vitamin mellett, azonban igen magas B2 és B1 vitamin tartalommal is rendelkezik ez a gyümölcs, ezért fogyasztása kifejezetten javasolt minden ember számára.
  3. Fogyókúrázók számára jó hír, hogy a paradicsomnak igen alacsony a kalóriatartalma, hiszen 100 grammjában csupán 22 kcal található meg. Emellett szénhidráttartalma is igen csekély, a maga 4 grammjával.
  4. A paradicsom kifejezetten jó hatást képes gyakorolni a máj és a vese működésére, továbbá a benne található antioxidánsok méregtelenítik szervezetet, és egyes tumoros megbetegedések kialakulásának is gátat tud szabni a rendszeres fogyasztása.
  5. A paradicsomban lévő jótékony anyagok a sebek gyógyulását is képesek meggyorsítani, nem véletlen hát, hogy egykoron nagyanyáink előszeretettel készítettek paradicsomos pakolásokat a sérült bőrfelületekre.
  6. A paradicsomot a kozmetikai iparban is felhasználják, hiszen hidratáló hatása van, valamint hatékonyan feszesíti a bőr felszínét. A szeplős bőrre kifejezetten ajánlott paradicsomos pakolást készíteni, hiszen a bőrön lévő elszíneződéseket is képes elhalványítani.
  7. A paradicsomban nagy mennyiségben található likopin is, amelyről köztudott, hogy immunerősítő és tumor ellenes hatással bír.
  8. A paradicsom nagy részét, közel 94 százalékát víz alkotja, ezért fogyasztása minden korosztály számára javallott. Gyermekek étrendjébe különösen ajánlott napi szinten beiktatni a paradicsomot, hiszen étvágyserkentő hatással is bír.
  9. Jó tudni, hogy a paradicsom igen hamar képes megromlani, ezért igyekezzünk belőle mindig frisset vásárolni.
  10. A napon leégett bőrre érdemes paradicsomos pakolást készíteni, mivel gyulladáscsökkentő hatással bírnak a benne lévő anyagok.

Forrás: https://malagarden.hu/10-erdekesseg-amit-paradicsomrol-nem-tudtal-eddig/

További tippek és receptek