Hozzávalók:
tészta??
? 25 dkg finomliszt,
? 1 citromból nyert citromhéj,
? 3 tk cukor,
? 12.5 dkg tejmentes margarin,
? 50 ml zabtej,
töltelék??
? 4 közepes szár rebarbara,
? 50 dkg eper,
? 6 tk cukor,
? gyömbér ízlés szerint,
? 1 púpozott ek étkezési keményítő.
Elkészítés:
A lisztet, a citromhéjat és a cukrot egy tálba kimérjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott vagy lereszelt hideg margarint és morzsásra keverjük az ujjbegyeinkkel.
Hozzáöntjük a zabtejet és az egészet gyors, határozott mozdulatokkal közepesen kemény tésztává gyúrjuk. A tésztagolyót fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
A hűtési idő leteltével a tésztát kétfelé osztjuk kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobbik darabot két fóliaréteg közt kör alakúra nyújtjuk. Egy piteformát kivajazunk és ügyesen beleillesztgetjük a tésztakorongot.
A pitealapot 200 C fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
A maradék egyharmad tésztát az előző módszerrel kinyújtjuk, majd csíkokra vágjuk a pite tetejének díszítéséhez.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez először a rebarbarát meghámozzuk, az epret csumázzuk, majd tetszés szerinti mértékben felaprítjuk őket.
Megszórjuk ízlés szerint cukorral, illetve hozzáreszeljük a gyömbért. Az egészet jól összekeverjük és félretesszük fél órát pihenni. A pihenés alatt a gyümölcsünk engedett némi levet, ezt amennyire lehet leöntjük róla és félretesszük. A lecsepegtetett gyümölcsöket megszórjuk két kanál keményítővel és alaposan elkeverjük, hogy a keményítő egyenletesen fedje a gyümölcsdarabkákat. A tölteléket belerakjuk a pitealapba, majd a tetejére helyezzük a tésztacsíkokat rácsosan. 200 C fokon 40 perc alatt aranybarnára sütjük.