Rakott édesburgonya 🧡

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 300 g paprikás kolbász
  • 600 g tejföl
  • só, bors
  • 850-900 g édesburgonya (tisztított mennyiség)
  • 2-3 ek olaj
  • 4 ek zsemlemorzsa

A tojásokat 10 perc alatt, lobogó, sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, hagyjuk kihűlni, megpucoljuk, és 3-4 mm vastag szeleteket vágunk belőle. A kolbászt 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk. A tejfölt kikeverjük egy kevés sóval és borssal.

Az édesburgonyát 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk. A tepsit kikenjük az olajjal, és rápakoljuk a krumpli ⅓-át. Sózzuk, borsozzuk, majd rákenjük a tejföl ⅓-át, amire rápakoljuk a kolbász ⅓-át és a tojások felét. Ezután újabb ⅓ adag krumplit rakunk le, amit sózunk, borsozunk, arra pedig rákenjük a tejföl második ⅓-át, majd a kolbász ⅓-át és a maradék tojást. Lefedjük a maradék krumplival, amit sózunk, borsozunk. 

A maradék kolbászt kis kockákra vágjuk és belekeverjük a tejfölbe, amit az utolsó réteg krumpli tetejére rakunk. Végül megszórjuk zsemlemorzsával, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre. Ezután levesszük a fóliát, és addig sütjük, amíg a teteje meg nem pirul és a krumpli meg nem puhul. Ez kb. még 30 perc. Ha kész, kivesszük, és hagyjuk legalább 20 percet állni tálalás előtt.

Forrás: https://streetkitchen.hu/bespajzolva/husos-kajak/rakott-edesburgonya/

További tippek és receptek