Mit nevezünk “mentesnek”? Minden olyan terméket, alapanyagot, ami valamilyen allergén anyagtól mentes.
Gluténmentes:
A 41/2009/EK rendelet értelmében “gluténmentes”
megjelölést akkor lehet alkalmazni, ha az élelmiszer glutén tartalma nem több
mint 20 mg/kg a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva,
míg a „rendkívül kis glutén tartalmú” megjelölésű élelmiszerek glutén tartalma
nem lehet több mint 100 mg/kg a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre
vonatkoztatva.
Laktózmentes:
vagy más néven tejcukormentes egy élelmiszer az európai
uniós és nemzeti jogszabályok (19/2004., 1169/2011., 37/2014.) értelmében, ha
tejcukor tartalma a 0,1 g / 100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg.
Csökkentett laktóz tartalmú egy termék, ha tejcukortartalma 0,2 g / 100g vagy 0,2
g/ 100 cm3 alatt van. Mindkét határértéket úgy érik el, hogy a tejcukrot elbontják
már az előállítás során, így a laktózmentes tej szénhidráttartalma változatlan, azaz
5 g/100 g.
Tejfehérjementes:
Tejfehérjementes étrend akkor követendő, ha orvos által
diagnosztizált tejallergiáról van szó. Az étrend összeállításában dietetikus
szakember tanácsát szükséges kérni, hiszen figyelemmel kell lenni a tej és
tejtermékek tápanyagtartalmának, mint például a teljes értékű fehérje, kalcium, D-
vitamin más forrásokból történő biztosítására A tej és tejtermékek tápanyagtartalma
egyetlen élelmiszerrel sem pótolható teljesen, de konyhatechnológiai helyettesítése
megvalósítható különböző növényi alapú termékekkel. (MDOSZ, Táplálkozási
Akadémia Hírlevél, 2019. November)
Cukormentes:
Az FDA (Food and Durg Administration) hivatalos
álláspontja szerint cukormentes az élelmiszer, ha 0,5 g-nál kevesebb cukrot
tartalmaz.
„Hozzáadott cukrot nem tartalmaz” pedig azt jelzi, hogy az
ételt/élelmiszert nem ízesíttették kristálycukorral, mézzel, melasszal, fruktóz tartalmú kukoricasziruppal, malátasziruppal vagy cukornádsziruppal.
Paleo:
Maga a paleo szó, a paleolit táplálkozás és életmód rövidítése, amely a
paleolit korszakra azaz őskorra utal. Az ősember, mint jól tudjuk vadászott,
halászott, illetve gyűjtögetett tehát azt ette, amit a természetben megtalált,
mint pl.: zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, gyökereket, bogyókat, tojásokat,
halat és húst. A paleolit étkezés tehát erre törekszik, hogy ezt a táplálkozást
reprodukálja.
Vegetariánizmus:
A vegetáriánizmus nem egységes étrendi
mintázat, hanem számos különböző séma
összessége. Közös jellemzőjük, hogy alapjukat a
növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása jelenti, amely eltérő mértékben egészül ki állati
eredetű termékekkel. Míg leginkább megengedő formája, a flexitáriánus étrend a
húsfogyasztás mérséklése mellett tartalmazza az összes, hagyományos vegyes táplálkozásban
szereplő élelmiszercsoportot, addig vegán táplálkozás esetén kizárólag a növényi
élelmiszerforrások kerülnek az étrendbe. (MDOSZ, Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 2020.
Január)
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.