Mentességek jelentése-old

Mit nevezünk “mentesnek”?
Minden olyan terméket, alapanyagot, ami valamilyen allergén anyagtól mentes.
 

Gluténmentes:

A 41/2009/EK rendelet értelmében „gluténmentes” megjelölést akkor lehet alkalmazni, ha az élelmiszer glutén tartalma nem több mint 20 mg/kg a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva, míg a „rendkívül kis glutén tartalmú” megjelölésű élelmiszerek glutén tartalma nem lehet több mint 100 mg/kg a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva.
 

Laktózmentes:

vagy más néven tejcukormentes egy élelmiszer az európai uniós és nemzeti jogszabályok (19/2004., 1169/2011., 37/2014.) értelmében, ha tejcukor tartalma a 0,1 g / 100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg. Csökkentett laktóz tartalmú egy termék, ha tejcukortartalma 0,2 g / 100g vagy 0,2 g/ 100 cm3 alatt van. Mindkét határértéket úgy érik el, hogy a tejcukrot elbontják már az előállítás során, így a laktózmentes tej szénhidráttartalma változatlan, azaz 5 g/100 g.
 

Tejfehérjementes:

Tejfehérjementes étrend akkor követendő, ha orvos által diagnosztizált tejallergiáról van szó. Az étrend összeállításában dietetikus szakember tanácsát szükséges kérni, hiszen figyelemmel kell lenni a tej és tejtermékek tápanyagtartalmának, mint például a teljes értékű fehérje, kalcium, D- vitamin más forrásokból történő biztosítására A tej és tejtermékek tápanyagtartalma egyetlen élelmiszerrel sem pótolható teljesen, de konyhatechnológiai helyettesítése megvalósítható különböző növényi alapú termékekkel. (MDOSZ, Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 2019. November)

Cukormentes:

Az FDA (Food and Durg Administration) hivatalos álláspontja szerint cukormentes az élelmiszer, ha 0,5 g-nál kevesebb cukrot tartalmaz. „Hozzáadott cukrot nem tartalmaz” pedig azt jelzi, hogy az ételt/élelmiszert nem ízesíttették kristálycukorral, mézzel, melasszal, fruktóz tartalmú kukoricasziruppal, malátasziruppal vagy cukornádsziruppal.
 

Paleo:

Maga a paleo szó, a paleolit táplálkozás és életmód rövidítése, amely a paleolit korszakra azaz őskorra utal. Az ősember, mint jól tudjuk vadászott, halászott, illetve gyűjtögetett tehát azt ette, amit a természetben megtalált, mint pl.: zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, gyökereket, bogyókat, tojásokat, halat és húst. A paleolit étkezés tehát erre törekszik, hogy ezt a táplálkozást reprodukálja.
 

Vegetariánizmus:

A vegetáriánizmus nem egységes étrendi mintázat, hanem számos különböző séma összessége. Közös jellemzőjük, hogy alapjukat a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása jelenti, amely eltérő mértékben egészül ki állati eredetű termékekkel. Míg leginkább megengedő formája, a flexitáriánus étrend a húsfogyasztás mérséklése mellett tartalmazza az összes, hagyományos vegyes táplálkozásban szereplő élelmiszercsoportot, addig vegán táplálkozás esetén kizárólag a növényi élelmiszerforrások kerülnek az étrendbe. (MDOSZ, Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 2020. Január)