Krémes hummusz glutén-, laktóz- és tojásmentesen

Hozzávalók:
? 240 g csicseriborsó,
? 60 ml olívaolaj,
? 4 ek tahini,
? 4 gerezd fokhagyma,
? 5 db jégkocka (közepes méretű),
? 1 késhegynyi római kömény,
? 1 késhegynyi bors,
? 1 teáskanál só,
? 0.5 citromból nyert citromlé.

Elkészítés:
A csicseriborsót leszűrjük, alaposan átöblítjük folyó víz alatt, majd egy nagy tálba tesszük és annyi vizet engedünk rá, hogy teljesen ellepje. A kezünkkel óvatosan, de határozottan elkezdjük masszírozni a szemeket, hogy a külsejükőn lévő vékony hártya elváljon. A felszínre úszó héjakat lehalásszuk, majd leszűrjük a csicseriborsót és a maradék hártyákat is kiszedjük. Ettől sokkal krémesebb lesz a hummuszunk.
A meghámozott csicseriborsót egy aprítógépbe tesszük az olajjal, citromlével, tahinivel, fokhagymával és fűszerekkel. Magas fokozaton elkezdjük összedolgozni az alapanyagokat.
Amikor pár perc eltelt, beledobjuk az aprítógépbe az első jégkockát. Megvárjuk, amíg teljesen el nem olvad (a gép hőjétől eddigre felmelegedett a hummusz), majd hozzáadjuk a következő kockát is. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem érjük a nekünk szimpatikus állagot. A jó hummusz nem túl sűrű, de nem is túl folyékony állagú.
A hummuszt egy tálba szedjük, aprított petrezselyemmel, egy kevés olívaolajjal és csicseriszemekkel díszítjük.

További tippek és receptek