Hozzávalók:
2,5 kg kökény
6 db egész szegfűszeg
1 db egész fahéj
ízlés szerint cukor
2 csomag vaníliás cukor
Grillázshoz:
1 csomag csemegemix (natúr)
5 ek cukor
Tejszínhabhoz:
250 ml 30 % habtejszín
1 csomag habfixáló
2 ek porcukor
Alaposan átmossuk, majd annyi vízzel engedjük fel, ami ellepi. A szegfűszeget teatojásba tesszük, a leveshez adjuk a fahéjjal. Addig főzzük, míg lejön a héj, és összeesik a húsa, a leve elszíneződik. Kóstolás után annyi cukrot teszünk bele, ami mellett még lehet érezni a kökény egyedi ízét. Krumplinyomóval meglazítjuk, majd tésztaszűrőn átpasszírozzuk, majd a húsát is átnyomkodjuk. Újabb kóstolás következik, hozzáadjuk a vaníliás cukrot.Elkezdjük közben a grillázs elkészítését. Cukrot olvasztunk, karamellizálunk. Fogvájót szúrunk a dióba, mogyoróba (dísz lesz belőle). Konyharuhába csomagoljuk a magvakat, klopfolóval aprítjuk. Sütőfólián szétterítjük a feldarabolt magokat és a karamellt ráöntjük.Tejszínhez porcukrot szitálunk, amit kemény habbá felverünk. A fixált, felvert habot habzsákba tesszük és már tálalhatunk is.