Gluténmentes mákos guba vaníliaöntettel 🤩

Hozzávalók:
a gubához👇🏻
🤍 20 dkg gluténmentes bagett,
🤍 7 dl mandulaital,
🤍 1 tk vanília őrlemény,
🤍 6 ek eritrit,
🤍 1 db citrom reszelt héja,
🤍 10 dkg darált mák,
a vaníliaöntethez👇🏻
🤍 3 dl mandulaital,
🤍 1 tk vanília őrlemény,
🤍 2 ek eritrit,
🤍 1 tk tápióka keményítő.

Elkészítés:
A mákos guba elkészítéséhez a gluténmentes bagettet felszeleteljük kb. 3-4 cm-es szeletekre. A mandulaitalt a vaníliával, az eritrittel és a reszelt citromhéjjal egy lábosban összemelegítjük. A felszeletelt bagett felével kibéleljük egy hőálló tál alját, ráöntjük a mandulaital felét, majd megszórjuk a mák felével. Ráhalmozzuk a maradék bagettet, meglocsoljuk a maradék vaníliás mandulaitallal és megszórjuk a maradék mákkal. Állni hagyjuk egy fél órát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
A vaníliaöntethez 2,5 dl mandulaitalt a vaníliát, és az eritritet felmelegítjük közepes hőmérsékleten. A maradék mandulaitalban csomómentesre keverjük a tápióka keményítőt, majd folyamatos kevergetés mellett a vaníliás keverékhez adjuk és sodót főzünk belőle. Tálaláskor a mákos gubát meglocsoljuk a vaníliaöntettel. 😋

További tippek és receptek