- 150 g bébispenót
- só
- 1,2 l alaplé vagy víz
- 1/2 fej brokkoli
- 250 g zöld spárga
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- őrölt bors
- 300 g rizottórizs
- 50 ml fehérbor
- 50 g parmezán
- 80 g vaj
- pár csepp citromlé
A zöld rizottóhoz először a spenótot dolgozzuk fel. Sós, forró vízbe dobjuk 8-10 másodpercre, majd leszűrjük, hideg vízbe tesszük, és lezúzzuk aprítóban vagy botmixerrel 2 dl alaplé vagy víz hozzáadásával.
A brokkolit apró rózsákra szedjük, a spárgákat megtisztítjuk, levágjuk a fás részeit, majd kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. A hagymákat apróra vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, és sózzuk, borsozzuk. Rádobjuk a rizst, és pár percig forrósítjuk, majd felöntjük a fehérborral.
Közben a maradék 1 liter alaplevet vagy vizet felrakjuk melegedni, hozzáöntjük a spenótos alaplevet is, és beledobjuk a brokkolit és a spárgákat (ezeknek ennyi hő elég is, hogy még kissé roppanósak maradjanak a rizottóban).
A rizst folyamatosan főzzük, merőkanalanként adagolva hozzá az alaplevet, amit mindig csak akkor öntünk rá, amikor magába szívta az előző adagot. Amikor beszívta az összes alaplevet, és megpuhult, de egy leheletnyit még kemény a rizs, belekeverjük a reszelt parmezánt, a vajat, és pár csepp citromlevet.
Tálaláskor megszórhatjuk parmezánforgácsokkal és frissen őrölt borssal.
Forrás: https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/zold-rizotto/