Főételek

Vegán töltött káposzta 🥬

Hozzávalók:
töltött káposzta👇🏻
💚 7 db káposztalevél,
💚 50 dkg savanyú káposzta (2 bögre),
💚 1 ek fűszerpaprika,
💚 20 dkg tofu,
💚 25 dkg gomba,
💚 5 dkg dió,
💚 5 dkg gesztenye,
💚 1 db vöröshagyma,
💚 2 gerezd fokhagyma,
💚 1 ek margarin,
💚 1 bögre rizs,
💚 2 ml juharszirup (0.5 tk.),
💚 1 ek sűrített paradicsom,
💚 1 ek szójaszósz,
💚 0.5 ek mustár,
💚 1.5 ek majoranna (1-2 ek.),
💚 1 kávéskanál füstölt pirospaprika (+ 0.5 kk. folyékony füst),
💚 só, bors ízlés szerint,
kesutejföl👇🏻
💚 12 dkg kesudió (1 csésze, legalább 1 órára beáztatva),
💚 1.2 dl víz,
💚 1 citromból nyert citromlé,
💚 1 csipet só.

Elkészítés:
Beleöntjük a robotgép tartályába a tofut, a gombát, a diót, a gesztenyét, a hagymát és a fokhagymát, majd az egészet durvára mixeljük. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a margarint, majd rádobjuk a darált mixet, sózzuk-borsozzuk, és kis lángon 10-15 perc alatt összefőzzük őket. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a rizst, a juharszirupot, a sűrített paradicsomot, a szójaszószt, a mustárt és a fűszereket, majd az egészet jól összekeverjük. Hagyjuk hűlni.
Amíg hűl a töltelék, előkészítjük a káposztaleveleket. Kivágjuk a vastag ereket, félbevágjuk a leveleket, és apróra daraboljuk a savanyú káposztát.
Kis gombócokat formázunk a töltelékből, egy káposztalevélre helyezzük, majd szorosan feltekerjük, és a végeit kissé benyomkodjuk. Egy nagyobb lábas aljára szórjuk az aprított káposzta felét, majd erre jönnek szépen, szorosan a töltött káposzták. Rárakjuk a maradék aprított káposztát, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Közepes lángon egy óráig főzzük.
A kesutejfölhöz a beáztatott kesudiót leszűrjük, majd a turmixgépbe öntjük a vízzel, a citromlével és egy csipet sóval együtt. Krémessé turmixoljuk.
A káposztát forrón tálaljuk a kesutejföllel. 😋