Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 ek olaj
- 800 g sárgarépa
- só, bors
- 250 ml víz
- 700 ml tej
- 60 g vaj
- 1 tk citromlé
- 1/2 db citrom héja
- 1 ek étkezési keményítő
- 1/2 csokor sárgarépa zöldje
- 1/2 csokor petrezselyem
A hagymát apróra vágjuk, és egy nagyobb lábasban megdinszteljük az olajon. Rátesszük a kisebb kockákra vágott sárgarépát, sót, borsot, majd 3-4 perc pirítás után felöntjük a vízzel, és szinte készre pároljuk benne a répát. Felöntjük a tejjel, forralunk rajta egyet, majd beletesszük a vajat, a citromlevet és a citrom héját is. A répák felét kiszedjük egy tálba, a másik felét pedig a lábasban botmixerrel krémesre zúzzuk. 3-4 evőkanálnyi mennyiséget kiveszünk a leturmixolt répából, elkeverjük benne a keményítőt, majd visszaöntjük az egészet a lábasba, az előzőleg félretett répakockákkal együtt. Forralunk rajta egyet, hogy a keményítő kissé besűrítse a főzeléket, végül hozzákeverjük az apróra vágott sárgarépa zöldet és petrezselymet.
Forrás: https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/sargarepafozelek/