Hozzávalók:
- 250-300 g maradék rozskenyér
- olívaolaj
- só, bors
- 1 friss ág rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma
- fehérborecet
- 1 szál kígyóuborka
- 200 g koktélparadicsom
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 marék friss madársaláta
- 6-7 levél friss bazsalikom
- 250 g halloumi sajt
- extra szűz olívaolaj
A maradékmentő panzanella salátához a kenyeret kisebb darabokra tépkedjük, és egy tepsire rakjuk. Meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd apróra vágott rozmaringot és fokhagymát szórunk rá. Az egészet összekeverjük, és berakjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 10 percre. Ha kész, kiszedjük és hagyjuk kihűlni.
Míg sül a kenyér, a hagymát vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk 2-3 ek fehérborecettel, sózzuk, és hagyjuk marinálódni.
A salátához a zöldségeket tetszőleges nagyságú kockákra vágjuk, majd egy nagy tálba rakjuk a madársalátával együtt.
A sajtot fél cm vastagra szeleteljük, és egy kevés olívaolajon, közepes hőmérsékleten mindkét oldalát megpirítjuk.
A dresszinghez 2-3 ek fehérborecetet összekeverünk 3-4 ek extra szűz olívaolajjal, sóval és borssal.
Végül összeállítjuk a salátát: a zöldségekhez adjuk a lila hagymát, és a dresszinget a salátára öntjük. Rászórjuk a krutont, majd az egészet összekeverjük, megszórjuk friss bazsalikommal, és a sajttal tálaljuk.
Forrás: https://streetkitchen.hu/green-kitchen/vegetarianus/panzanella-avagy-maradekmento-kenyersalata/