Kéksajtos gombakrémleves 🍄🥣

2021. 04. 27.

Hozzávalók:

A leveshez: 1 fej hagyma, 3-4 ek olaj, 250 g csiperkegomba, 500 ml alaplé, só, 150 ml tejszín, 30 g kéksajt, 1 ek vaj.

A krutonhoz: 1 marék szárított kenyérkocka, 3 ek olívaolaj, 1/2 gerezd fokhagyma.

A tálaláshoz: 1 csokor friss petrezselyem.

A gombakrémleveshez a hagymát apró kockákra vágjuk, majd egy fazékban üvegesre pirítjuk az olajon. Ezután felvesszük a hőfokot a maximumra, és hozzátesszük a megmosott és cikkekre vágott gombát is. Ne keverjük folyamatosan, mert akkor nem tud megpirulni a gomba. Hagyjuk nyugodtan, hadd kapjon egy kis színt. 

Amikor lepirítottuk a gombát is, felöntjük az alaplével, sózzuk, és 8-10 percig főzzük. Amikor megfőtt, lehúzzuk a levest a tűzhelyről, és egy botmixer segítségével alaposan összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a tejszínt. Amikor újra felforrt a leves, belemorzsoljuk a kéksajtot és hozzáadjuk a vajat, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet. 

A kenyérkockákat egy tálba tesszük, majd az olívaolajba belenyomjuk a fokhagymát, és meglocsoljuk vele a kenyereket. Tálba szedjük a levest, rákanalazunk a krutonból és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

Forrás: https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/gombakremleves-keksajtos/

További bejegyzéseink

Joghurtos céklasaláta 💜

Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma1 csokor friss petrezselyem200 g görög joghurtsó,…

Zabpelyhes almás sütemény 🥧

Hozzávalók: 1 kg pucolt alma25 dkg apró szemű zabpehely3 dl…

Húsvéti gluténmentes fonott kalács 🐰🥰

Hozzávalók: 200 g gluténmentes süteményliszt1/2 csomag sütőpor1/2 tk. szódabikarbónapici só20…

Kávézás kisokos🤓☕

Néhány tipp Antal Emese dietetikus, szociológustól a kávé fogyasztással kapcsolatban. Érdemes…

Padlizsánkrém 🍆

Hozzávalók: 2 db padlizsán70 ml tahini6 gerezd fokhagyma2 db citrom1/2…

Tudtad?

A fehérjeporok segítenek az izmok regenerációjában, így tökéletes kiegészítői az…