Érdekesség a sajtokról 🧀🥛

2021. 04. 13.

A sajtok tekintetében érdekesség, hogy már a sajtkészítés során megindul a tejcukor lebontása. Vagyis nemcsak laktáz enzim hozzáadásával, hanem érleléssel is „készíthető” laktózmentes sajt. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz.

Kemény sajtok (pl. ementáli, parmezán, cheddar…) esetén a savó elvonásával gyakorlatilag a laktóz is távozik. A félkemény sajtokban (pl. trappista, eidami, gouda…) pár nap, a lágy sajtokban (brie, camambert..) pár hét után ér véget a tejcukor bontása. Ha egy sajt csomagolásán nem látod a „laktózmentes” feliratot, de a szénhidrát-tartalma 0,1 gramm vagy kevesebb / 100 gramm, akkor az természetes módon laktózmentes.

További bejegyzéseink

Sárgarépafőzelék 🥕

Hozzávalók: 1 fej hagyma2 ek olaj800 g sárgarépasó, bors250 ml…

Az uborka🥒

Hidratálja a testet.Segíti a méregtelenítést.Nyomelemekben gazdag. Együnk minél többet belőle.…

TÜKÖRTOJÁSOS PORTOBELLO ☀️🍳🍴

Hozzávalók: 8 db portobello gomba, 8 db tojás, só ízlés…

Méregtelenítő fürdő

Mindenkinek jár egy kis felfrissülés egy fárasztó hét után.💆🛀Íme a…

Miért és mikor fogyasszunk kollagént?

Megfiatalítja a bőrt, egészségessé teszi a csontokat, segíti az izmok,…

A piros ❤ növényekben olyan…

...A-vitamin, C-vitamin, kálium és vas, illetve a tumorgátló resveratrol, likopin…