Érdekesség a sajtokról 🧀🥛

2021. 04. 13.

A sajtok tekintetében érdekesség, hogy már a sajtkészítés során megindul a tejcukor lebontása. Vagyis nemcsak laktáz enzim hozzáadásával, hanem érleléssel is „készíthető” laktózmentes sajt. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz.

Kemény sajtok (pl. ementáli, parmezán, cheddar…) esetén a savó elvonásával gyakorlatilag a laktóz is távozik. A félkemény sajtokban (pl. trappista, eidami, gouda…) pár nap, a lágy sajtokban (brie, camambert..) pár hét után ér véget a tejcukor bontása. Ha egy sajt csomagolásán nem látod a „laktózmentes” feliratot, de a szénhidrát-tartalma 0,1 gramm vagy kevesebb / 100 gramm, akkor az természetes módon laktózmentes.

További bejegyzéseink

Mangó-cukkinileves glutén- és laktózmentesen

Hozzávalók:🧡 500 g cukkini,🧡 1 közepes fej vöröshagyma,🧡 1 közepes…

Szárzeller gazpacho

Hozzávalók: 💚 8-9 szárzeller megtisztítva, felszeletelve, 💚 1 nagy piros alma felszeletelve,…

Csirkecurry glutén-, laktóz- és tojásmentesen

Hozzávalók:🔹 1 ek koriandermag (őrölt),🔹 1 tk őrölt fűszerkömény,🔹 1…

GOMBÁS-BACONÖS RIZOTTÓ LAKTÓZMENTESEN 🍄

Hozzávalók (4 adag): 5 dkg bacon, 3 dkg laktózmentes vaj,…

Feketeerdő torta glutén- és tejmentesen

A feketeerdő torta nemzetközi napjának tiszteletére készültünk Nektek egy glutén-…

Körtés galette🍐 glutén- és tejmentesen❌🍞🥛

Hozzávalók: 18 dkg Miklos universal mix gluténmentes liszt 10 dkg…