Érdekesség a sajtokról 🧀🥛

2021. 04. 13.

A sajtok tekintetében érdekesség, hogy már a sajtkészítés során megindul a tejcukor lebontása. Vagyis nemcsak laktáz enzim hozzáadásával, hanem érleléssel is „készíthető” laktózmentes sajt. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz.

Kemény sajtok (pl. ementáli, parmezán, cheddar…) esetén a savó elvonásával gyakorlatilag a laktóz is távozik. A félkemény sajtokban (pl. trappista, eidami, gouda…) pár nap, a lágy sajtokban (brie, camambert..) pár hét után ér véget a tejcukor bontása. Ha egy sajt csomagolásán nem látod a „laktózmentes” feliratot, de a szénhidrát-tartalma 0,1 gramm vagy kevesebb / 100 gramm, akkor az természetes módon laktózmentes.

További bejegyzéseink

A piros ❤ növényekben olyan…

...A-vitamin, C-vitamin, kálium és vas, illetve a tumorgátló resveratrol, likopin…

Mentes tipp

Szinte mindenkit érintő probléma, különösen télen, ajkaink hidratáltságának megőrzése.👄🥥 Erre…

Borsmenta tea ☕

Ha plusz kilókkal küzdesz, a borsmenta az egyik legnagyobb segítőtársad…

Padlizsánkrém 🍆

Hozzávalók: 2 db padlizsán70 ml tahini6 gerezd fokhagyma2 db citrom1/2…

Zabpelyhes almás sütemény 🥧

Hozzávalók: 1 kg pucolt alma25 dkg apró szemű zabpehely3 dl…

A méz 3 jótékony hatása,…

1️⃣.BaktériumölőKépzeld, a méz még a bakteriális megbetegedéseket is eredményesen tudja…