Zöld rizottó 💚

2021. 05. 28.
  • 150 g bébispenót
  • 1,2 l alaplé vagy víz
  • 1/2 fej brokkoli
  • 250 g zöld spárga
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • őrölt bors
  • 300 g rizottórizs
  • 50 ml fehérbor
  • 50 g parmezán
  • 80 g vaj
  • pár csepp citromlé

A zöld rizottóhoz először a spenótot dolgozzuk fel. Sós, forró vízbe dobjuk 8-10 másodpercre, majd leszűrjük, hideg vízbe tesszük, és lezúzzuk aprítóban vagy botmixerrel 2 dl alaplé vagy víz hozzáadásával.

A brokkolit apró rózsákra szedjük, a spárgákat megtisztítjuk, levágjuk a fás részeit, majd kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. A hagymákat apróra vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, és sózzuk, borsozzuk. Rádobjuk a rizst, és pár percig forrósítjuk, majd felöntjük a fehérborral.

Közben a maradék 1 liter alaplevet vagy vizet felrakjuk melegedni, hozzáöntjük a spenótos alaplevet is, és beledobjuk a brokkolit és a spárgákat (ezeknek ennyi hő elég is, hogy még kissé roppanósak maradjanak a rizottóban).

A rizst folyamatosan főzzük, merőkanalanként adagolva hozzá az alaplevet, amit mindig csak akkor öntünk rá, amikor magába szívta az előző adagot. Amikor beszívta az összes alaplevet, és megpuhult, de egy leheletnyit még kemény a rizs, belekeverjük a reszelt parmezánt, a vajat, és pár csepp citromlevet.

Tálaláskor megszórhatjuk parmezánforgácsokkal és frissen őrölt borssal.

Forrás: https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/zold-rizotto/

További bejegyzéseink

Mentes tipp

Szinte mindenkit érintő probléma, különösen télen, ajkaink hidratáltságának megőrzése.👄🥥 Erre…

Tejszínes medvehagyma-krémleves 🥣

Hozzávalók: 2 csokor friss medvehagyma (kb. 100g)350 g krumpli (tisztított…

7 érdekesség az étcsokoládéról 🍫🤎

A szív barátja. Az étcsokoládéban rejlő flavonoidok csökkentik a szív-…

Fűszerek megfázás ellen

🧄 🌶 🤧A fokhagyma az egyik legkiválóbb nátha elleni természetes szer, de…

Az uborka🥒

Hidratálja a testet.Segíti a méregtelenítést.Nyomelemekben gazdag. Együnk minél többet belőle.…